Hva er nordlys?
Nordlys er et lysfenomen som oppstår når ladde partikler fra sola kolliderer med jordas atmosfære. På grunn av høy aktivitet på sola, forventes de neste årene å være spesielt gode for nordlys.


Nordlys oppstår når ladde, energirike partikler kommer gjennom jordas magnetosfære og ned i atmosfæren. Dette skjer rundt polene.
©timeanddate.no
Sola bomber jorda med ladde partikler
Forklaringen på hvorfor vi har nordlys, starter med vår egen stjerne: sola. Sola sender hele tiden ut energirike og ladde partikler i verdensrommet som bombarderer jordas magnetosfære. Denne jevne strømmen av ladde partikler kaller vi for solvind. Når noen av partiklene fra solvinden kommer ned i jordas atmosfære, kan vi få nordlys.
Nordlys, eller aurora borealis, skjer i et område vi kaller nordlysovalen, vanligvis nær Nordpolen. Men, i perioder med høy solaktivitet, kjent som solmaksimum, kan andre prosesser på sola være med å gjøre at vi får oftere og kraftigere nordlys, og at nordlyset kan sees mye lenger sør for Nordpolen.
Nordlys oppstår i den øvre delen av atmosfæren, fra omtrent 80 til 500 kilometer over jordas overflate. Lyset kommer i flere former, det vanligste er buer og bånd som beveger seg over himmelen fra øst til vest.
Aurora skjer også på jordas sørlige halvkule, og er da kjent som sørlys eller aurora australis. Fellesbetegnelsen for nordlys og sørlys er aurora polaris, eller polarlys, fordi det vanligvis oppstår rundt polene.


Nordlys over nattehimmelen i Harstad.
©timeanddate.com/Brendan Goodenough
Maks aktivitet i 2025
Solas aktivitet går gjennom sykluser på rundt elleve år. Omtrent halvveis i solas syklus, topper aktiviteten på sola seg og vi når det som kalles solmaksimum.
– Solsyklusen er nå inne i sin maksperiode, og vi har allerede sett høy nordlysaktivitet på steder som vanligvis ikke får så mye av det. Ofte topper nordlysaktiviteten seg etter solmaksimum, noe som betyr at de neste par årene også kan bli veldig spennende, forklarer Renate Mauland-Hus, astrofysiker hos timeanddate.no.
– Vi er i solsyklus 25, som startet i slutten av 2019, og i oktober i 2024 ble det offisielt annonsert at sola hadde nådd sin maksperiode. Fordi maksperioden er forventet å vare rundt ett år, betyr det at vi er inne i en periode med høy solaktivitet i 2025. Maksperiodens toppunkt er forventet i juli 2025, men dette kan kun bekreftes i ettertid, presiserer Renate.
Solaktivitet: magnetisk omkobling
Når det er høy aktivitet på sola, kommer denne i tillegg til solvinden. En stor del av aktiviteten kommer fra en prosess som heter magnetisk omkobling:
Varm plasma som beveger seg inni sola, skaper magnetiske feltlinjer som strekker seg fra solas indre til overflaten og ut i solatmosfæren der de danner enorme buer. Plasmaens bevegelse i sola vrir disse magnetiske feltlinjene til de blir flokete, og når spenningen blir for stor, bøyes, ryker og kobles linjene sammen igjen. Denne prosessen, kalt magnetisk omkobling, frigjør energi i form av solbluss og ofte også store koronamasseutbrudd. Dersom disse sendes ut i riktig retning, kan ekstra energirike partikler nå jorda.
Selv om begge skjer på grunn av solas magnetfelt, er de litt forskjellige: Solbluss er plutselige, energirike eksplosjoner som akselererer ladde partikler, mens koronamasseutbrudd er store bobler av varm plasma og magnetiske feltlinjer som slynges ut i verdensrommet.
– Selv om de er forskjellige, skjer solbluss og koronamasseutbrudd ofte samtidig når store mengder energi frigjøres under magnetisk omkobling, presiserer Renate.

En massiv sky av tett plasma bryter ut fra solas overflate og beveger seg i en løkke langs en magnetisk feltlinje. Bilde fra NASAs Atmospheric Imaging Assembly.
©NASA/Earth Observatory
Ernergiske atomer farger himmelen
Solaktivitet, som solbluss og koronamasseutbrudd, frigjør ladde partikler og store mengder plasma som noen ganger reiser mot jorda sammen med solvinden.
Heldigvis har jorda et innebygd forsvar som heter magnetosfæren. Dette usynlige skjoldet avleder mesteparten av solvinden og beskytter atmosfæren vår mot ladde partikler. Likevel klarer noen av partiklene å snike seg forbi magnetosfæren langs magnetfeltlinjer og trenge inn i jordas atmosfære, hvor de kolliderer med atomer og molekyler: hovedsakelig nitrogen og oksygen.
– Når dette skjer, hopper atomene over til et høyere energinivå. Når de faller tilbake til sin naturlige tilstand, sender de ut lys med spesifikke farger, avhengig av både typen atom og energinivå. Det er dette vi ser som nordlys på himmelen, forklarer Renate.
De ladde partiklene beveger seg langs de magnetiske feltlinjene mot de magnetiske nord- og sørpolene, og kan komme inn i atmosfæren direkte fra den siden som er mot sola, men også fra motsatt retning.
– Dette skyldes magnetiske omkoblinger som skjer i halen til jordas magnetfelt, som igjen lager bølger som sender ladde partikler tilbake mot jordas poler, forklarer Renate.
Nordlys kommer i mange farger. Hvilken farge det kommer i, kommer an på hvor energirike partiklene fra sola er og hvilke typer atomer i atmosfæren som er involvert i kollisjonen, men grønt, rødt, lilla og blått er vanlig.


Nordlys kommer i flere farger, som her i lilla over Harstad.
©timeanddate.com/Brendan Goodenough
Hvordan se nordlys?
Sannsynlighet for å se nordlys kan måles ved å se på noe som heter Kp-indeks som måler geomagnetisk forstyrrelse i jordas atmosfære. Indeksen måles på en skala fra 0–9 der 0 betyr lav aktivitet, mens 9 betyr veldig høy aktivitet. Jo større Kp-indeks, jo større sjanse for å se nordlys, og også for å se det lengre sør.
Generelt kan man si at det er lurt å se etter nordlyset mot nord, men dersom du befinner deg langt inne i polare områder, eller aktiviteten (Kp-indeksen) er høy, kan nordlyset opptre høyere på himmelen. Det er lurt å komme seg litt vekk fra lysforurensing. Kameraer er spesielt gode til å plukke opp nordlyset, så dersom du holder mobilen eller kameraet ditt mot himmelen, kan det være lettere å se det.
Det kan være vanskelig å forutse nordlyset, og et godt råd er å sjekke og følge lokale grupper på sosiale medier. Ofte sender disse ut nordlysvarsel, gjerne litt på forhånd, men du må også være forberedt på å kle på deg og komme deg ut kjapt.
Når er det best å se nordlys?
Det går bare an å se nordlys når det er mørkt, og mellom høstjevndøgn i september og vårjevndøgn i mars, er det best mulighet til å se det på nattehimmelen.
I mørketiden i desember og januar er det mindre vanlig, men det er til gjengjeld mørkere hele døgnet og derfor flere sjanser til å se nordyset. Sikten er selvsagt avhengig av været ditt, og skyfri himmel er best.
Hvor kan jeg se nordlys?
Området der nordlyset oppstår i atmosfæren heter nordlysovalen. I Norge er det størst sjanse for å se nordlyset i nord fra omtrent Brønnøysund til Kirkenes og på Svalbard. Men når aktiviteten på sola er stor, kan nordlyses ses mye lengre sør.
Nordlys kan også ses i Sverige, Finland, Russland, Alaska, Canada, Island og Grønland.Sørlys kan sees fra Antarktis og de sørligste delene av Chile, Argentina, New Zealand og Australia.