Midnattssol – hva, hvor og når er det?
Midnattssol er når sola ikke går ned, men noe av solskiva er synlig over horisonten hele døgnet.
Soloppgang og solnedgang i hele verden
Midnattssol i Norge
Flere norske byer har midnattssol, her er noen:
Dårlig vær skjuler sola
At sola er over horisonten, betyr dessverre ikke det samme som at sola skinner. Når det er tåke eller skyer er ikke solskiva synlig, hverken om dagen eller natta.
Sjekk været!Mest midnattssol på Nordpolen
Midnattssol på den nordlige halvkule starter på Nordpolen ved vårjevndøgn i mars, da sola står opp. Deretter er noe av solskiva synlig over horisonten hele døgnet. Sola stiger høyere på himmelen hver dag, til den "snur" ved sommersolverv, og begynner å bevege seg "nedover" igjen. (Det er selvsagt ikke sola som beveger seg, men jordkloden.).
Idet øverste rand av sola forsvinner under horisonten, er det solnedgang, og ikke lenger midnattssol. På Nordpolen går sola ned rundt høstjevndøgn i september, og deretter er det mørketid i et halvt år til solas øvre kant igjen blir synlig over horisonten, og det er soloppgang.
Dette er grunnen til at midnattssol og mørketid på engelsk kalles Polar Day (Midnight Sun) og Polar Night.
Refraksjon, lyset bøyes
Samtidig som midnattssola dag for dag stiger høyere på himmelen på Nordpolen, sprer den seg sørover. Midnattssola stopper ikke akkurat ved polarsirkelen, men du kan se den også litt lenger sør.
Grunnen til dette er refraksjon: At sollyset bøyes når det treffer jordas atmosfære, og fører til at sola er synlig over horisonten i flere minutter før den faktisk er over horisonten.
Sola "snur" på solverv
Etter sommersolverv i juni, eller midtsommer, trekker midnattssola gradvis nordover igjen fram til sola til slutt går ned igjen på Nordpolen rundt høstjevndøgn i september.
Jevndøgn & solverv i hele verden
Lyst – ikke midnattssol
Det kan godt være lyst hele døgnet uten at det er midnattssol, for det blir ikke mørkt med en gang sola går ned. Før det blir natt, er det tre steg av tussmørke, som er den astronomiske fellesbetegnelsen for demring om morgenen og skumring om kvelden. På norsk kaller vi også demring for grålysning, morgengry eller daggry, mens skumring også kan kalles mørkning, kvelding eller den blå timen.
Andre land med midnattssol
Norge er kjent som midnattssolas land eller "Land of the Midnight Sun" i turist-bransjen, men det er midnattssol også i Sverige, Finland, Island, Grønland, Russland, Canada og i Alaska, USA.
Omvendt på sørlige halvkule
På den sørlige halvkule er det omvendt. Der er det midnattssol fra Sydpolen til rett nord for den sørlige polarsirkelen i den perioden det er mørketid i vår del av verden. Det er bare i Antarktis man kan se midnattssol på den sørlige halvkule, ettersom ingen andre landområder ligger sør for den sørlige polarsirkelen.