Hjem   Sol & Måne   Mørketid

Mørketid – hva, hvor og når er det?

Mørketid er når sola ikke står opp, og solskiva ikke er synlig over horisonten i det hele tatt.

Nordlys over en nordnorsk fjord i mørketiden.

Mørketid er når sola ikke kommer over horisonten og det er mørkt hele døgnet. Men nordlys kan lyse himmelen opp.

©bigstockphoto.com/sdimitrov

Idet øverste rand av sola blir synlig over horisonten, er det soloppgang, og ikke lenger mørketid. Solnedgang er idet solas øvre kant går under horisonten.

Soloppgang og solnedgang i hele verden

Mørketid i Norge

Flere norske byer har mørketid, her er noen:

Mest mørketid på Nordpolen

Mørketid på den nordlige halvkule starter på Nordpolen ved høstjevndøgn i september, da sola går ned. Deretter er det mørketid til sola står opp igjen rundt vårjevndøgn i mars, og det blir midnattssol i et halvt år til neste solnedgang.

Illustrasjon

Tussmørke har mange navn; grålysning, morgengry, daggry, skumring, mørkning, kvelding eller den blå timen.

Ikke helt mørkt

Det er ikke nødvendigvis helt mørkt selv om solskiva er under horisonten. Før det blir natt, er det tre steg av tussmørke, som er den astronomiske fellesbetegnelsen for demring om morgenen og skumring om kvelden.

På norsk kaller vi også demring for grålysning, morgengry eller daggry, mens skumring også kan kalles mørkning, kvelding eller den blå timen.

Mørkt uten mørketid

Noen steder kan oppleve mørketid selv om den astronomiske definisjonen ikke er oppfylt. For eksempel i Bodø, hvor høye fjell skygger for solskiva, selv om den er over horisonten.

Øya Røst ligger ca. like langt nord, og her er det ikke mørketid fordi de har fri sikt mot horisonten.

Refraksjon, lyset bøyes

Dag for dag etter sola har gått ned under horisonten sprer mørket seg sørover til sitt sørligste punkt litt nord for polarsirkelen. Grunnen til at mørketiden ikke stopper akkurat ved polarsirkelen, men at den er litt lenger nord, er såkalt refraksjon: At sollyset bøyes når det treffer jordas atmosfære, og fører til at sola er synlig over horisonten i flere minutter før den faktisk er over horisonten.

Illustrasjon
Illustrasjon

Vintersolverv er årets korteste dag også kjent som den dagen sola snur og dagene blir lenger.

Sola "snur" på solverv

Etter vintersolverv trekker mørket seg gradvis nordover igjen fram til sola står opp igjen på Nordpolen rundt rundt vårjevndøgn i mars.

Jevndøgn & solverv i hele verden

Andre land med mørketid

Det er mørketid også på steder i Sverige, Finland, Island, Grønland, Russland, Canada og i Alaska, USA.

Omvendt på sørlige halvkule

På den sørlige halvkule er det omvendt. Der er det mørketid fra Sydpolen til rett sør for den sørlige polarsirkelen i den perioden det er Midnattssol i vår del av verden. Det er bare i Antarktis man kan se mørketid på den sørlige halvkule, ettersom ingen andre landområder ligger sør for den sørlige polarsirkelen.

Tema: Astronomi, Sol